Bűn a hűtlenség Ankarában?

2004.09.16. Népszabadság

Nagyon valószínűtlennek tartja egy neve elhallgatását kérő török politikus, hogy a kormány végül a parlament elé viszi a házasságtörés büntetéséről szóló javaslatát - jelentette a CNN. Az Európai Unió által hevesen bírált javaslat értelmében a török büntető törvénykönyvbe visszakerült volna a házasságtörés.

Ezt a módosítást azonban csak a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) támogatta. Az MTI szerint Deniz Baykal, a török parlamenti ellenzék vezére már közölte is: a kormány nem terjeszti be a parlament elé a sok vitát kiváltó tervezetet.

Ankarai forrásunk a Népszabadságnak elmondta: a török parlament rendkívüli ülésszakra ült össze kedden, hogy a következő két hétben megvitassák az új büntető törvénykönyv tervezetét. Nyolcvan év óta ez lenne az első módosítás Törökországban, és célja, hogy elvégezze a török jog harmonizációját az uniós joghoz. Ezt a törekvést elhomályosította a házasságtörés kriminalizálására tett javaslat miatti felháborodás. A tiltakozó nőszervezetek keddre hirdettek tüntetést az ankarai parlament elé. Forrásunk szerint, bár a házasságtörést illetően elméleti esélyegyenlőség lenne - hiszen a törvény a férfiakra is vonatkozna -, a nőszervezetek állítják: a török társadalom nagy részében nem olyanok a viszonyok, hogy egy nő a férjével szemben bírósághoz fordulhasson.