Kevés nagy gépjármű vezetője ismeri a menetíró készülékek használatát, a nemzetközi forgalomban pedig sokan nem tartják be a kötelező pihenőidőt. Az elmúlt héten három napig öt megye területén ellenőrizték a menetidőket és a gépjárművek műszaki állapotát a Közlekedési Főfelügyelet munkatársai.

Szeptember 13. és 15. között öt megye területén tartott összevont ellenőrzést a Közlekedési Főfelügyelet. Az akció hatékonyságát Pest, Heves, Hajdú, Borsod és Szabolcs megye minden lehetséges útvonalának együttes ellenőrzésével fokozta a hatóság. Az akció célja a nagy gépjárművek sokszor a sofőr elalvása miatt bekövetkező baleseteinek megakadályozása volt.

A három nap alatt 1 225 darab 3,5 tonna feletti gépjárművet ellenőriztek, melyek 95 %-a szolgáltatást végző volt, és közel 20 %-a külföldi rendszámmal közlekedett. A megengedett 9 óra helyett sok volt a 13-14 óra vezetési idő, de volt olyan jármű is, amelynek sofőrje 17 órát vezetett.

A belföldi gépkocsivezetők a menetíró készülékek használatával nincsenek minden esetben tisztában, a nemzetközi viszonylatban közlekedők viszont sokszor szándékosan lépik túl a megengedett vezetési időt. Ezzel kapcsolatos szabálytalanság 516 belföldi gépkocsi közül 117 esetben és 179 külföldi gépkocsi közül 51 esetben fordult elő.

Mobil vizsgálóállomásokon ellenőrizték a gépkocsik műszaki állapotát. Műszaki szempontból 51 esetben kellet a járműveket soron kívüli szemlére berendelni, és 42 esetben kezdeményezték a hatósági jelzés érvénytelenítését.