Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvények végleges szövegét. A zárószavazás előtt egy lényeges változtatás történt: kimaradt a pályakezdők, a kismamák, a nyugdíj előtt állók foglalkoztatását ösztönző kedvezményről szóló rész, mert azt külön jogszabályban kívánják rendezni.

Jövőre az iparűzési adó felét lehet levonni a társasági adó alapjából. A fix összegű egészségügyi hozzájárulás 2005. november elsejétől dolgozónként havonta 1500 forinttal csökken.

Az elfogadott törvény egyebek közt évi másfélmillió forint jövedelemig 18, afölött 38 százalékos személyi jövedelemadót vezet be, ugyanakkor korlátozza az igénybe vehető kedvezményeket. A külön adózott jövedelmek úgynevezett forrásadója 20-ról 25 százalékra nő, az árfolyamnyereség adója nulla marad.

Nő az autók regisztrációs adója, és kiterjesztik ezt a fizetni valót a motorkerékpárokra is. A helyi adók felső határát az önkormányzatok csak az infláció mértékével emelhetik. Drágábban lehet útlevelet és vállalkozói igazolványt kapni, nőnek a bírósági és hatósági illetékek.

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…