A rendőrség veszélyeztette egy cukorbeteg fogva tartott alkotmányos jogát, amikor megtagadta tőle az étkezést – állapította meg egy vizsgálatában Takács Albert. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese jelentésében az is szerepel, hogy a zárka hiányos berendezése miatt a férfinak a kuka tetején kellett ennie.

Tavaly december közepén a cukorbeteg férfit úgy vitték kihallgatni az őrszobára, hogy ezzel megszakították ebédjét. Távollétében a zárkából elvitték speciális élelmiszereit, amit csak vacsorára adtak vissza. A cellából kiszerelték az egyetlen rögzített szekrénypolcot is, ezért később csak a szemetestartály tetején lehetett étkezni. A biztos szerint a kukán elköltött vacsorával “fennáll a fogva tartottak emberi méltósághoz való joga sérelmének közvetlen veszélye”.

A vizsgálat során az ombudsman megállapította azt is, hogy nincs olyan rendeleti szabályozás, amely meghatározza egy zárka kötelező berendezési, illetve felszerelési tárgyait. A biztos szerint ez jogbizonytalansághoz vezet, ezért azt javasolja Lamperth Mónika belügyminiszternek, hogy egészítse ki az erről szóló rendelkezést.

További részletek:
http://www.origo.hu/…orbeteg.html