Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Roger Avary Kaliforniában beperelte a Microsoft Corporationt. A vád: ellopták az ötletét.

Avary szerint a szoftvercég az ő ötletéből csinált videójátékot, miután előzőleg a tanácsát kérték, hogyan tudnák a női vásárlókat is megnyerni a videójáték-piacnak. A forgatókönyvíró akkor felvázolta egy virtuális jóga-játék ötletét.

Ügyvédje kedden bejelentette, hogy ügyfele harmincmillió dollár kártérítést követel a Microsofttól, valamint el akarja érni, hogy a cég és partnere, a ResponDesign Inc., egy oregoni játékgyártó társaság ne dobhassa piacra a jóga-szoftvert, Yourself! Fitness néven.

Roger AvaryA ResponDesign vezetője, Ted Spooner tagadta a vádakat és azt is hozzátette, hogy a Microsoft “semmilyen szinten nem vett részt a termék kifejlesztésében”.

“Tizenhat munkatársunk éjt nappallá téve dolgozott ezen a projekten. Teljesen eredeti, saját ötlet alapján készült és jóval korábban annál, amikor Avary állítólagos megbeszéléseket folytatott a Microsofttal” – tette hozzá.

Roger Avary, aki Quentin Tarantinoval az 1994-es Ponyvaregény forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat, gyakran vállal tanácsadást videójáték-cégeknél. Legtöbbször a történetszövésben segédkezik, de az is előfordult, hogy videójátékok megfilmesítéséhez kérik a segítségét.

A vád szerint Avary többször is találkozott a Microsoft fejlesztőivel, míg 2003-ban végül átadott nekik egy részletes koncepciót a virtuális jóga-játékról, amelynek lényege, hogy a játékosok különböző pózokat tanulhatnak egy Xbox játékkonzol segítségével.

A forgatókönyvíró a múlt hónapban, egy újságcikkből értesült az új XboX-játékról, amely a Yourself! Fitness nevet kapta és a ResponDesign jelentette meg.

“Sokként ért a hír. Ez a játék szinte pontról-pontra megegyezik azzal, amit tavaly kitaláltam.”