61 országban vannak kivégzések ítélet nélkül

A világ 125 országában kínzás és bántalmazás bizonyítékaira bukkant a legnagyobb emberjogi szervezet, az Amnesty International. Most tették közzé a 2000-ről szóló éves jelentést, egy vastag kötetet, amely 149 ország vizsgálata alapján készült. Az Amnesty úgy látja: a diszkrimináció és a kínzás között egyértelmű összefüggés van. Sokkal könnyebben esik bántalmazni olyan valakit, aki egy kirekesztett társadalmi csoporthoz vagy egy kisebbséghez tartozik.

Az Amnesty keleten és nyugaton, északon és délen egyaránt találkozik az emberi jogok megsértésével, az Egyesült Államok például egy sorba kerül Kínával, Iránnal, Szaúd-Arábiával és Kongóval – ezekben az országokban hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet. A jelentés szerint 61 országban fordulnak elő kivégzések bírósági ítélet nélkül, 63 országban tartanak fogva erőszakmentes politikai foglyokat.

Az Amnesty International éves jelentésében szerepel Magyarország is. A bírálat három fejezetre oszlik. Az egyik a menedékkérők bebörtönzéséről és bántalmazásáról szól, megemlítve, hogy a helyzet “99-hez képest javult. A másik röviden ismerteti a romák elleni rendőri túlkapásokat, részben az Európa Tanács jelentése alapján. Az Amnesty egy “99-es esetre, hat roma fiatal bántalmazására visszatérve idézi a magyar belügyminisztert, aki elismerte, hogy jogsértés történt.

Az Amnesty az éves jelentésben ezenkívül röviden megemlíti, hogy börtönnel fenyegették meg Karancsi Tibor volt rendőr-századost, amiért korrupcióval gyanúsította több elöljáróját.