Már jövõre dönthet a parlament a letelepedési szabályok egyszerûsítésérõl, a bírósági ingatlan-nyilvántartás bevezetésérõl, a kétfokú fellebbezés lehetõségének bevezetésérõl, és õszre elkészül az új büntetõ törvénykönyv.

Az Igazságügyi Minisztérium sürgős feladatai közé tartozik, hogy – a kormányfő felkérése alapján – keresse meg a honosítást, illetve a tartózkodási engedélyek kiadását megelőző eljárás egyszerűsítésének lehetőségeit – nyilatkozta Petrétei József igazságügy-miniszter az MTI-nek. A miniszter konkrétumokkal egyelőre nem szolgált, szakértők szerint azonban most csak a letelepedést megelőző eljárás szabályainak egyszerűsítése, illetve a határidők rövidítése a cél. A kedvezményes honosítás lehetőségét nem vizsgálják.

Az Alkotmánybíróság kábítószer-élvezettel kapcsolatos büntető jogszabályokat megsemmisítő határozata kapcsán a miniszter elmondta: a kormány drogpolitikája változatlan, továbbra is fontos eleme a megelőzés, a gyógyítás és az összetett garanciarendszer, de ennek meg kell teremteni az alkotmányos szabályozását. Azon kérdésre, hogy a döntés nyomán drákói szigor várható-e drogügyekben, a miniszter azt válaszolta: a bíráknak a konkrét eseteket mérlegelve ezután is lehetőségük van arra, hogy a törvény szigorát indokolt esetekben alkalmazzák.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/346047/