Továbbra is legálisan használhatók a közoktatásban és a felsőoktatásban a Microsoft egyes termékei, miután az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Microsoft 3 évre szóló licencmegállapodást kötött.

A Tisztaszoftver Program keretében 2008. február 28-ig szóló licencmegállapodást kötött az IHM és a Microsoft. A megállapodás értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint az általános és középiskolák pedagógusai otthoni számítógépein is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek.

A megállapodás a felsőoktatási intézmények és a középiskolák esetében licencet biztosít a Microsoft egyes szervertermékeinek használatára is. A szerződés értelmében a kedvezményezettek térítésmentesen juthatnak hozzá a termékekhez és a szoftverfrissítésekhez is.

Az IHM célja, hogy a Tisztaszoftver Program technológiasemleges legyen, illetve, hogy elősegítse a nyílt forráskódú rendszerek terjedését az oktatásban is. Az IHM, a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság részvételével munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy a nyílt forráskódú rendszerek a központosított közbeszerzés rendszerében hozzáférhetőek legyenek az intézmények számára.
A Tisztaszoftver Programmal, a szoftverek igénylésével és licencelésével kapcsolatban az érintettek a www.tisztaszoftver.hu honlapon találhatnak részletes információkat.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium jogelődje, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága 2001-ben kötött három évre szóló szerződést a Microsofttal.

Az úgynevezett Campus szerződés a Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmények valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója, továbbá valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója és dolgozója számára biztosított szoftvereket tanulási, oktatási és kutatás-fejlesztési célra az intézményi, illetve a hallgatók, oktatók és dolgozók saját, otthoni számítógépein is.

Az IHM 2004-ben indította el a Tisztaszoftver Programot, amelynek keretében megteremtette a lehetőségét annak, hogy a közoktatási intézmények és az ott dolgozó tanárok mind az operációs rendszerek, mind az irodai alkalmazások terén a legkorszerűbb szoftvertermékeket használhassák. A program keretében az IHM a megfelelő középiskolai szerverszoftverekről is gondoskodott. Ennek érdekében az IHM a Campus szerződéstől független 1 éves időtartamú szerződést (school szerződés) kötött, mely eddig biztosította a fenti feladatokra szóló Microsoft termékek legális használatát.