Az osztrák egyetemek felvételi eljárása sérti az EU jogszabályokat – határozott az Európai Bíróság. Eddig Ausztriában a külföldi diákoknak bizonyítaniuk kellett, hogy saját országukban felvételt nyertek az egyetemre, csak azután jelentkezhettek osztrák felsőoktatási intézménybe.

A Bíróság döntése szerint az érettségivel rendelkező osztrák és más EU tagállamok állampolgárait ugyanazon a feltételekkel kell felvenni az osztrák egyetemekre. A bírák szerint a személyek, köztük a diákok szabad mozgása az EK szerződésben említett egyik legalapvetőbb szabadságjog.

Eddig Ausztriában a külföldi diákoknak bizonyítaniuk kellett, hogy saját országukban felvételt nyertek az egyetemre, csak azután jelentkezhettek osztrák felsőoktatási intézménybe. Ez nemzetiség alapján történő megkülönböztetésnek minősül és ellentétes az EU alapszerződéssel – állapította meg a luxemburgi Bíróság.

Az osztrák sajtó szerint az Európai Bíróság döntésének megvalósításához szükséges intézkedésekről ma (2005. július 7.) egyeztetnek a politikai pártok.

A döntéssel valószínűleg a német diákok járnak a legjobban, akik a külföldi diákok 19,28 százalékát alkották a 2004-2005-ös tanévben, és akiknek 25 százaléka híres osztrák művészeti- és zeneakadémiákon tanul.