Észtország az első olyan ország, amely polgárai számára lehetővé tette, hogy azok az interneten keresztül adják le voksaikat a helyhatósági választásokon. A hivatalos szervek annak ellenére kedvezően vélekedtek a kezdeményezésről, hogy a szavazásra jogosultak mindössze 1%-a élt ezzel a lehetőséggel.

Más országoknak az ügyben tanúsított tartózkodását jól mutatja, hogy a Pentagon 2004-ben gátat vetett azon tervek kibontakozásának, amelyek a katonai bázisokon és más országokban élő amerikai állampolgárok internetes voksolását tették volna lehetővé. Hasonló sorsa jutottak az internetes szavazásról szóló brit tervek is, így Észtország az első, ahol egy számítógépes rendszert országosan alkalmazták a választásokon. Az eljáró hivatalos szervek nem észleltek semmilyen hibát vagy zavaró körülményt a digitális szavazatok leadása és összeszámolása során. Szakértők szerint azonban a balti államban megrendezett online választás nem jelenti azt, hogy ez a fajta szavazási rendszer a jövőben ne válhatna visszaélések melegágyává.

A választáson alkalmazott Linux-alapú szavazási programot idén januárban tesztelték először egy Tallinnban megrendezett népszavazás során. A múlt heti önkormányzati választások sikerén felbuzdulva az illetékesek most már a 2007-ben esedékes parlamenti választásokon is lehetővé tennék az online szavazást.

Egy észt választópolgárnak az online voksoláshoz mindössze egy különleges személyi igazolványra, egy azt azonosító 24 dollár értékű készülékre és internetkapcsolatra van szüksége. Az online szavazatok alacsony arányát ugyanakkor az is magyarázhatja, hogy sokan egyelőre még nem voltak képesek beszerezni a meglehetősen drága azonosító-készüléket, így a voksolás manuális formáit választották: levélben vagy személyesen adták le szavazatukat

Jason Kitcat angol szakértő szerint az online szavazások tekintetében a kockázatok jóval meghaladják a potenciális előnyöket. A Utah-i Egyetemen oktató Thad Hall szerint a balti ország alacsony népességszáma miatt tökéletes az ilyesféle dolgokkal történő kísérletezésre és ezt elősegíti az is, hogy a szovjet utódállamok között talán ebben az országban a legfejlettebb az információs infrastruktúra.