Az Európai Bizottság elfogadta Kovács László a társasági adórendszer egységesítéséről szóló javaslatát. A rendszer bevezetését több tagállam is ellenzi.

Kovács szerint öt tagállam nem ért egyet a reformokkal, melyek célja, hogy az EU-ban működő vállalatok könnyebben boldoguljanak. A biztos szerint a többi húsz tagállamban a rendszert négy éven belül bevezethetik.

Kovács kijelentette: a 20 tagállamban egységes és az ellenző öt tagállamban létező különböző rendszerek még így is jelentős egyszerűsítést jelentenének, hiszen az európai vállaltoknak a jelenlegi 25 helyett csak hatféle adózási rezsimmel kellene megküzdeniük.

Nagy-Britannia és Írország azért ellenzi a javaslatot, mert szerintük az adózásnak tagállami hatáskörben kell maradnia, Csehországban, Észtországban és Szlovákiában pedig alacsony kulcsokat alkalmaznak, és attól tartanak, hogy az egységes rendszer miatt ezek megemelkednének.

A javaslat része annak a széleskörű reformprogramnak, amelyet a biztos a vám- és adórendszerek egyszerűsítésére dolgozott ki. Kovács már korábban bemutatta a termékhamisítás elleni és a gépjárművekkel kapcsolatos adózási szabályok egységesítésére tett lépéseket és további intézkedések várhatóak a kutatás-fejlesztés ösztönzésével kapcsolatos adókedvezményekkel, valamint a pénzügyi szolgáltatások áfájával kapcsolatosan.