Feljelentés a Cool TV műsora miatt

2005.11. 9. hvg.hu

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett kedden a Cool TV egyik műsora miatt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és szóvivője a Fővárosi Főügyészségen - olvasható a KDNP beadványában.

A Hungarikum című produkcióval - amely "obszcén jeleneteket közöl, így például Széchenyi István lóval közösül, Adyt majomketrecbe zárja, vagy Szűz Máriát pornószínésznőként ábrázolja - álláspontjuk szerint "nemcsak a jó ízlést sértik, hanem a véleménynyilvánítás szabadságával élnek vissza".

Utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság korábban már rámutatott, "a gyűlöletkeltés visszaélés a vélemény-nyilvánítás szabadságával".

Beadványuk szerint a sorozattal az alkotók és a tévécsatorna illetékesei megsértik mások lelkiismereti és vallásszabadságát, kegyeletsértést és izgatást követnek el, mivel "a film a vallási közösség elleni gyűlöletre uszít".

"A rajzfilm egyszerre több jogtárgyat is sért, alkalmas aljas indulatok kiváltására, következménye lehet a temető és templomrongálások, Szűz Mária szobrainak meggyalázása" - áll a Semjén Zsolt pártelnök és Lukács Tamás szóvivő által tett feljelentésben.

"A magyar jog ismeri a nemzeti örökség fogalmát" - áll a közleményben, amely szerint aláírói Széchenyi életműve és Ady Endre szellemi örökösének tekintik magukat, kiemelve, "Szűz Máriát Krisztus a keresztfán mindannyiunk édesanyjává rendelte. Szent István jóvoltából a Magyarok Nagyasszonya, így lelki örököseinek valljuk magunkat"

A Magyar Nemzet című napilap keddi számában számolt be arról, hogy feljelentés érkezett az ORTT panaszbizottságához "a Cool TV-n sugárzott magyar rajzfilmsorozat egyik epizódja miatt, amelyben Szűz Mária pornófilmben svájci gárdistákkal közösül".

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG