A zenei- és szórakoztatóipar szeretné, ha az EP a terrorizmus elleni, adatőrzésről szóló szabályozásokat kiterjesztené az internetkalózokra is.

Az adatőrzésről szóló irányelvtervezet, amelynek célja a szervezett bűnözés és a terrorizmus megfékezése, az internetet, az e-maileket, valamint a telefonbeszélgetéseket is ellenőrizné, és felhasználható lenne a zeneszámokat, filmeket illegálisan az internetről letöltők ellen is.

A Creative and Media Business Alliance (CMBA), amely olyan nagyvállalatokat képvisel, mint a Sony BMG, Disney, EMI, IFPI, Universal és az MPA, levelet intézett az az EP-hez, melyben arra kéri a képviselőket, hogy terjesszék ki az irányelv hatályát az internetkalózókra is.

Az adatőrzéssel kapcsolatos szabályozásról azonban egyelőre a tagállamok sem tudnak megállapodni. Az adatőrzésről a múlt héten szavazott az Európai Parlament, ám brit elnökségi források szerint a tagállamok képviselői majd minden a képviselők által felvetett változtatást elleneznek.

Az EU Bel- és gazságügyi Tanácsa csütörtökön ül össze Brüsszelben, hogy véglegesítsék álláspontjukat, ám az is elképzelhető, hogy szabálytervezetből végül nem lesz irányelv.

Bár a brit kormány támogatja az ötletet, emberi jogi szervezetek élesen bírálták a kezdeményezést.