Magyarország részt vesz az OECD multilaterális adóügyi programjának végrehajtásában – erről írt alá megállapodást szerdán Jeffrey Owens, az OECD Adópolitikai és Igazgatási Központjának igazgatója és Veres János pénzügyminiszter.

Az OECD és a Pénzügyminisztérium több mint tíz éve, 1992 óta működtet adózási oktatási központot Magyarországon. A központ jelentős szerepet játszott a magyar, valamint az OECD-n kívüli, elsősorban a közép- és kelet-európai országokból, Izraelből, Kínából és Kazahsztánból érkezett szakemberek továbbképzésében. A központ munkájába közép-kelet európai országokból, Izraelből, Kínából, Kazahsztánból érkezettek is bekapcsolódtak.

Az OECD hasonló központot Ausztriában, Törökországban, Dél-Koreában, és Mexikóban működtet. Ezek is, mint a budapesti, regionális feladatokat is ellátnak.

A megállapodás aláírásával a központ tovább folytatja munkáját. E munka lényege, hogy a központ lehetőséget biztosít szakembereknek arra: az egész világon széleskörűen elfogadott és mintaként alkalmazott szabályokat megismerhessék, az alkalmazással kapcsolatos gyakorlati problémákat megvitassák.

A költségeket az OECD és a Pénzügyminisztérium megosztva viselik, a programot is évente közösen állítják össze. Jövőre a központ elsősorban a pénzügyi piacok adózásával, a jövedelemadókkal, valamint adópolitikai elemzéssel kíván foglalkozni.