Felülírhatja az Alkotmánybíróság a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntéseit – állapodott meg Bihari Mihály és Lomnici Zoltán, a két szervezet elnöke. A kezdeményező Sólyom László köztársasági elnök eközben ma az Ügyészek Országos Értekezletén kiállt az igazságszolgáltatási ágak függetlenségéért.

Sólyom László köztársasági elnök kedden az Alkotmánybíróság elsőbbségét preferálta a Legfelsőbb Bírósággal szemben, amikor felkereste Lomnici Zoltánt. Ezért jött a Legfelsőbb Bíróságra Bihari Mihály is, és az Alkotmánybíróság elnöke el is érte célját. A jövőben az Alkotmánybíróság felülírhatja a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntéseit.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: “Közösen állapodtunk meg, hogy az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság között a jogegységi határozattal kapcsolatban évek óta tartó szakmai vitát lezárjuk.” Az összes igazságügyi szervet végiglátogató köztársasági elnök az ügyészek országos vezetői értekezletén is kiállt az igazságszolgáltatás függetlenségéért.

Sólyom László kijelentette: “Ragaszkodom ahhoz, hogy a szervek megítélésében, az ügyészségében is, elválasszák egymástól a politikai és a szakmai szempontokat.”

Polt Péter legfőbb ügyész szerint jövőre komoly pénzügyi nehézség elé néz az ügyészség, mert a parlamenti többség a már csökkentett költségvetési előirányzatukat is lefaragta. “Óriási erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy működőképességüket fenntartsuk, növekvő feladatainkat ellássuk” – mondta.

Polt Péter kijelentette: az ügyészség az ügyek 98 százalékában 30 napon belül eljár, a váderedményesség pedig 96 százalékos, azaz a vádiratok döntő hányada helytálló és bírósági ítéletel zárul.