Újra feléledt a közös európai adó ötlete, melyet maga José Manuel Barroso is támogat. A változás óriási változást hozhatna az eddigi finanszírozási politikához képest.

Két nappal a 2007-2013-as európai büdzsé maratonira nyúlt vitája után ismét feléledt a közös EU-adó ötlete. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint a költségvetést teljesen újra kell értelmezni, az uniós kiadások rendszerét pedig át kell strukturálni. A jelenlegi szisztéma rossz, az újat pedig mindenféle tabuktól és megkötésektől mentesen kell létrehozni. Az elnök elképzelése szerint a jövőben az Unió költségvetését nem kötnék az egyes tagországok büdzséjéhez, így azok elkerülhetik az esetleges hiányból származó rövidtávú nyomást a gazdaságon. Barroso terveit támogatta Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, Edmund Stoiber, Bajorország miniszterelnöke és Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter is.

Az Európai Unióba befolyó összegeket jelenleg a bruttó nemzeti jövedelemhez igazítják, melyet kiegészítenek a vámokból, mezőgazdasági extrabevételekből, valamint az áfa egy százalékából származó összegek. Nincsenek viszont közvetlen adók, bár Christoph Leitl, a befolyásos Eurochambres elnöke remek ötleteket vetett fel, milyen területeket is lehetne megadóztatni. A szakember szerint a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, az energia-, illetve széndioxid-kibocsátást mind adókötelessé lehetne változtatni, csakúgy, mint a dohánytermékeket és az alkoholt. Leitl megemlítette, hogy az elkövetkező fél évnyi osztrák elnökség remek alkalom lesz az EU-adó tagországokon belüli elfogadottságának tesztelésére.