A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Munkáspárt elnökségének több tagját, mert a párt honlapján politikainak neveztek egy bírói döntést.

A Munkáspárt elnökségének négy tagját hallgatta ki gyanúsítottként a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A maradék három vezetőségi tag – köztük Thürmer Gyula pártelnök – január első felében számíthat idézésre. Valamennyiüket nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással gyanúsítják.

Júniusban a párt belső viszálykodásában döntött Thürmer Gyuláék számára kedvezőtlenül a Fővárosi Bíróság. A Munkáspárt honlapján közleményben vádolták ezután politikai elfogultsággal a bíróságot.

Az Fővárosi Bíróság elnökhelyettese, Szebeni László a Magyar Hírlapnak korábban azt mondta, írásban szólították fel a pártot a nyilatkozat visszavonására és a bíróság álláspontjának közzétételére. A Munkáspárt vezetése a kérésnek nem tett eleget, ezért a bíróság elnöke, Gatter László rágalmazás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Tóth Ferenc alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság osztályvezetője közölte, időközben tisztázták, kiknek a közreműködésével került a honlapra a közlemény. Szerintük mindazokat terhelheti büntetőjogi felelősség, akik részt vettek a szövegről és annak közzétételéről döntő elnökségi ülésen. Terveik szerint január végén befejezik a nyomozást, s vádjavaslattal küldik az iratokat az ügyészségnek.

Thürmer Gyula pártelnök január közepére egyeztetett időpontot a nyomozókkal. Közölte, párttársai egy-egy órát töltöttek a rendőrségen. Valamennyien elismerték, hogy közreműködtek a közlemény megfogalmazásában, azt viszont nem, hogy bűncselekményt követtek volna el, mivel egy politikai szervezet egyik hatalmi ágára vonatkozó véleménynyilvánításról van szó. Úgy vélte, az ügy precedensértékű lehet, ha elmarasztalnák őket, legközelebb a kormány döntéseit sem lehetne megkérdőjelezni.

Pelle Andrea ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője nem értett egyet a hatóságok álláspontjával. Azt mondta, felvették a kapcsolatot a párttal, és felajánlották, hogy ellátják a vezetők jogi képviseletét.