A dohányzás Amerika felfedezése utáni elterjesztésében kulcsszerepet játszó mediterrán országban életbe lépett dohányzás-ellenes törvények révén teljesen füstmentessé válnak a munkahelyek, bárok, éttermek és az élelmiszerboltok is.

A rendelkezések meghatározzák, hogy az egyes állami- és magánintézményekben legfeljebb mintegy kétharmadnyi területet foglalhatnak el a dohányzásra kijelölt területek. Még a saját irodával rendelkező dolgozók sem hódolhatnak tovább káros szenvedélyüknek, mivel a jogalkotó etekintetben sem akar különbséget tenni a munkahelyi hierarchiában különböző szinten elhelyezkedő munkavállalók között.

Statisztikai adatok szerint Spanyolország népességének körülbelül negyede dohányzik rendszeresen, de a legtöbb európai országtól eltérően eddig nem érvényesültek megszorítások ezen a területen.

Elena Salgado egészségügyi miniszter szerint az új rendelkezések társadalmi elfogadtatása nem okoz különösebb gondot.

Az európai államok az elmúlt években sorra vezettek be hasonló intézkedéseket a dohányzásra visszavezethető betegségek kezelésére fordított kiadások csökkentése érdekében: Belgium, Írország és Svédország már elfogadta saját dohányzás-ellenes törvényét, Nagy-Britannia és Franciaország pedig további szigorításokra készül.