Márciustól perelnek a kiadók

2006.01.11. Magyar Hírlap online / Dóra Melinda Tünde

Közel állnak a kompromisszumos megoldáshoz a cikkek szemlézése miatt tavaly kirobbant vitában a kiadók illetve a PR-cégek - értesült a Magyar Hírlap. Az erre szakosodott nagyobb cégekkel már megszületett az egyezség, de a több száz magyarországi PR-ügynökség vélhetően csak lassan legalizálja majd hírhasználatát.

Valószínűleg a sajtófigyelési tarifák emelésével és a kiadók bevételeinek enyhe növekedésével zárul a magyarországi kiadók első próbálkozására arra, hogy megállítsák a szerzőijogdíj-köteles cikkeik elektronikus "elszivárgását". Lapunk információi szerint december végén lényegében megállapodtak a nagyobb kiadók a termékeiket szemléző cégekkel, bár a szerződések újratárgyalása és a kötése még zajlik.

A médiacégek meggyőzték a szemléző és PR-cégek zömét követelésük jogosságáról, így azok - becslések szerint összesen évi néhány százmillió forintos - jogdíjat fognak fizetni a kiadóknak. Utóbbiakat is meglephette a gyors egyezség: a Népszabadság például csak decemberben készítette el tarifatáblázatát és szerződési mintáját. Több száz PR-cég van Magyarországon Szeles Péter, a Magyar PR-szövetség elnökének becslése szerint, s ezek jelentős része kínál valamilyen sajtófigyelő vagy -szemléző szolgáltatást.

Tavaly a Csak tiszta forrásból szlogenű kampány keretében próbálta meg felhívni a szemléző cégek és megrendelőik figyelmét a hét legnagyobb magyarországi lapkiadó és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége arra, hogy bizonyos esetekben törvénysértő a híreik engedély nélküli szemlézése, másodközlése. Úgy számolnak: a jogosulatlan felhasználás miatt évi félmilliárd forintos kárt szenvednek el a kiadók.

A helyzet rendezésére eredetileg január elejéig terveztek időt hagyni, ám információink szerint a kiadók március előtt nem perelnek. Akkor viszont a bíróságra mennek: több pert előkészítenek azokkal a cégekkel szemben, amelyek továbbra sem hajlandók a cikkek jogdíjait kifizetni. A Népszabadság Rt. néhány hónapon belül vagy fél tucat sajtószemléző és -figyelő vállalat ellen indíthat pert, a Napi Gazdaság kiadója pedig már korábban rendőrségi eljárást kezdeményezett egy cég ellen, amely felszólításra sem volt hajlandó a kiadó kéréseinek megfelelni. "Megállapodásra törekszünk, s csak akkor lépünk, ha felszólításra sem történik semmi" - mondta lapunknak a kiadó egyik vezetője.