Minden bizonnyal leszavazzák az EP-képviselők a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról szóló jogszabálytervezet. A parlamenti vitában egy frakció sem biztosította támogatásáról a bizottsági javaslatot. A liberalizáció-vitáknál megszokott módon itt is a nagyobb versenytől gazdasági növekedést és munkahelyteremtést váró támogatók, valamint a munkahelyek leépülésétől és a munkakörülmények leromlásától tartó ellenzők állnak szemben egymással.

Kedd délelőtt tartották Strasbourgban a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról szóló irányelvtervezet európai parlamenti vitáját. Hétfőn a jogszabály elleni tüntetésre Strasbourgba érkező dokkmunkások megmozdulása odáig fajult, hogy a francia rendőrség könnygázt, vízágyúkat is bevetett a parlament épülete előtt demonstrálókkal szemben. Az EP szerdán délben szavaz az irányelvről. A képviselők valószínűleg elutasítják a tervezetet. A plenáris vitában Jacques Barrot uniós közlekedési biztos elmondta, az Európai Bizottság mostani javaslatának ugyanaz a célja, mint 2001-es kezdeményezésének: a kikötői szolgáltatások szabad nyújtásának biztosítása, a belső piac kiterjesztése és – fő motivációként – az európai kikötők modernizálása. A jelentéstevő Georg Jarzembowski (EPP-ED, DE) továbbra is támogatja a javaslatot, amely szerinte nem vezet szociális dömpinghez, a fogyasztók és a gazdaság érdekeinek megfelelően azonban tisztességes piaci hozzáférést biztosít a kikötői szolgáltatásokhoz. Jarzembowski úgy vélte, a tervezet elutasítása esetén nem lesz esély közösségi szabályozás elfogadására. A parlamenti pártok azonban nem támogatják a javaslatot, a néppártiak inkább az elutasítás felé hajlanak, a szocialisták és a zöldek elutasítják a tervezetet, míg a liberális frakció megosztott a kérdésben.

A kikötői szolgáltatások liberalizálásának ügye régóta húzódik. 2003. november 20-án az EP 209-229-16 arányban elutasította a már a parlamenti-tanácsi egyeztető eljáráson is átment első tervezetet. Az Európai Bizottság ezután újabb javaslattal állt elő, ezt tárgyalja most első olvasatban az EP. A liberalizáció-vitáknál megszokott módon itt is a nagyobb versenytől gazdasági növekedést és munkahelyteremtést váró támogatók, valamint a munkahelyek leépülésétől és a munkakörülmények leromlásától tartó ellenzők állnak szemben egymással. A véleménynyilvánítással megbízott belső piaci, valamint a foglalkoztatási szakbizottság korábban már elutasította az irányelvtervezetet.