Wolfgang Schüssel szerint az EU-nak a tagállamok adományai helyett saját adóra van szüksége. Az osztrák kancellár a pénzügyi befektetőket és az Európai utazókat sarcolná meg. A briteknek nem tetszik az ötlet.

“Európának erősebb önfinanszírozásra van szüksége. Az nem megy, hogy mindig a nemzeti büdzsékből kell kivágni mindent, amire Európának szüksége van” – fogalmazott a kancellár.

Schüssel a pénzügyi befektetőket valamint a légi- és vízi utasokat kötelezné a közvetlen adó fizetésére. A kancellár ugyanakkor hozzátette: a pontos eszközök kidolgozása az Európai Bizottság feladata. Az osztrák kormányfő szerint a jelenlegi költségvetési rendszer már a 90-es években sem működött, amikor az EU még csak 12 tagú volt. Tony Blair, brit miniszterelnök szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Londonnak erős fenntartásai vannak minden EU adóval kapcsolatban. A britek szerint túl korai még a reformokról beszélni, főleg a tervbe vett 2008-as költségvetési felülvizsgálat tekintetében.

Francia diplomaták támogathatónak nevezeték az ötletet, és szakértők szerint esetleg Lengyelország is érdemben foglalkozhat a kérdéssel.Schüssel az Európai Parlamentben elmondta: a képviselők nem számíthatnak a tagállamok által elfogadott büdzsé túlzott megreformálására, szerinte maximum 1 milliárd euróval fejelhetik meg az összeget. Az EUobserver internetes portál értesülése szerint a hat nett befizető tagállam (Németország, Franciaország, Hollandia, Ausztria és Svédország) még 2005 elején tette félre az egy milliárd eurót, hogy a Parlament követeléseit kielégíthessék.