A tartalom- és tárhely-szolgáltatók, a szakmai szervezetek, a szoftvergyártók, a szabályozásért felelős hazai és nemzetközi hatóságok, továbbá a felhasználók összefogása lehet a kéretlen reklámlevelek elleni hatékony küzdelem kulcsa – állapították meg a nemzetközi Safer Internet Day magyarországi rendezvényén.

A Barátságos Internet Fórumot (BIF) alkotó három hazai civil szervezet (MTE, Matisz, Infórum) által szervezett rendezvényen bemutatták a www.spam.baratsagosinternet.hu címen elérhető új információs honlapot, amely az internet-felhasználók és a reklámozók számára egyaránt hasznos információkat kínál a spam tárgykörében.

A nemzetközi Safer Internet Day idei magyarországi rendezvényének fő témája a hazai spam-helyzet, illetve a kéretlen reklámlevelek elleni fellépés lehetősége volt. „A spam elleni küzdelem elsődleges oka gazdasági: az informatikai piaci szereplőknek elemi érdekük az internet-penetráció növekedése, ehhez azonban növelni kell a médium iránti bizalmat. A magyar gazdaság versenyképességének erősítése ugyancsak megköveteli, hogy a lakosság és a vállalkozások körében növekedjen a szélessávú internettel való ellátottság – az internettel szembeni bizalom növelése ebből a szempontból is kulcsfontosságú. Ezt a bizalomerősítő folyamatot segítheti, ha a felhasználók minél csekélyebb számban kapnak kéretlen üzeneteket. Ezért van szükség az összefogásra” – összegezte a rendezvényen elhangzottakat zárszavában Both Vilmos, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke.

Az esemény napján indult útjára a BIF megbízásából az MTE által működtetett website önálló spam-információs aloldala a www.spam.baratsagosinternet.hu címen. A weblapon a felhasználók csokorba gyűjtve megtalálhatják a spamekkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat, információkat kapnak a kéretlen leveleket küldőkkel szemben alkalmazható jogi lépésekről és a piacon elérhető spamszűrő-szoftverektől. Emellett az oldalon helyet kaptak különböző, a spamekkel kapcsolatos eljárásokat megkönnyítő levélminták: így megtalálhatók a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség számára küldhető panaszlevél, a hirdetők által a panaszosnak küldhető válaszlevél és a spamküldőknek címezhető üzenetek sablonjai.

A BIF tagok képviselői mellett a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Magyar Reklámszövetség (MTSZ) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) szakembereinek részvételével zajlott kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a szabályozó hatóságok is rendkívül fontosnak tartják az iparági önszabályozást. Ez, a megfelelő szabályozási gyakorlattal együtt, már ma is komoly fékezőerőt jelent a Magyarországon feladott spamek esetében. Mivel azonban a magyar felhasználókhoz érkező kéretlen üzenetek jelentős részét külföldön indítják útjára, a probléma kezelésében – megfelelő nemzetközi jogi megoldások híján – ma még jelentős szerep hárul a technikai védelemre is. Ezzel kapcsolatban az elsődleges szakmai feladat a minél szélesebb körű információnyújtás, felvilágosítás.

Kolozsi Sándor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa beszámolt arról, hogy hivataluk 2005-ben mintegy 100 esetben indított eljárást kéretlen reklámüzenetek küldőivel szemben. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ez a szám a spamek okozta kellemetlenségekhez képest meglehetősen alacsony, és fontos cél lenne a fogyasztói és felhasználói tudatosság növelése a témában. Sylvester Nóra, az NHH szabályozási igazgatója kifejtette, hogy a törvényi szabályozás 2006. január 1-én hatályba lépett szigorítása megfelelő jogi hátteret teremt a spammelőkkel szembeni hatékonyabb fellépéshez.

Az MTE, a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) által életre hívott Barátságos Internet Fórum (BIF) az idén harmadik alkalommal rendezte meg a Safer Internet Day magyarországi eseményét, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával.

A nemzetközi Safer Internet Day keretében február 7-én több mint 40 országban tartottak különböző, internet-biztonsággal kapcsolatos rendezvényeket. Az esemény napján indult az Európai Unió által szervezett, több mint 30 ország részvételével zajló Blogathlon online kommunikációs kampány is, melynek keretében a világ különböző országainak internet-biztonsági kérdésekkel foglalkozó szervezetei egy külön erre a célra létrehozott blogoldalon beszélgetnek az internetbiztonság aktuális kérdéseiről. A fórumon való részvétel bárki számára nyitva áll. A Blogathlon oldal 2006. február 7. és február 15. között fogad látogatókat a http://blog.eun.org/insafe/ címen.