Az Európai Unió harmadik országokkal kötött megállapodásaihoz emberi jogi és demokrácia záradékot fűznek azzal a céllal, hogy a világ minél több pontján ily módon is elősegítsék ezen értékek tiszteletben tartását. Eddig már több mint ötven ilyen megállapodás született. A parlament által kedden elfogadott jelentés ezt a gyakorlatot értékeli.

A demokrácia és a jogállamiság megteremtése, az emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása a közös kül- és biztonságpolitika általános célja, ezeknek az elveknek szervesen be kell épülnie az Európai Unió külpolitikájába – áll Vittorio Agnoletto (GUE/NGL, olasz) saját kezdeményezésű jelentésében.

Az emberi jogi és demokrácia záradékot 1992 óta alkalmazzák, mint a harmadik országokkal kötött egyezmények nélkülözhetetlen elemét. Eddig több mint ötven megállapodásban szerepel, és több mint 120 országra vonatkozik. Kiemelkedő példa az afrikai, karibi és csendes óceáni országokkal 2000 júniusában aláírt Cotonou-i egyezmény.

Az EP fokozottabban ellenőriztetné a záradék végrehajtását. A képviselők úgy vélték, az eddigi, túl általános és ezért nehezebben betartatható szöveg helyett új „mintazáradékot” kellene megfogalmazni.

A parlament a záradékot alkalmazná az ágazati megállapodásoknál és a kereskedelmi, műszaki vagy pénzügyi segélyek esetében is.

A jelentés szerint az EP „a továbbiakban nem hajlandó hozzájárulni olyan új nemzetközi megállapodásokhoz, amelyek nem tartalmaznak emberi jogi és demokráciazáradékot”.

Lévai: a szankciók ne sújtsák a lakosságot

Európa küldetése, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok, a törvényesség és a polgárbarát kormányzás elveinek megvalósítását a világban – mondta felszólalásában Lévai Katalin (szocialista). A képviselő szerint ezen értékeknek kell képezniük az uniós külpolitika alapját. Lévai fontosnak nevezte az esélyegyenlőségért, illetve a szexuális irányultság miatti diszkrimináció ellen folytatott küzdelmet. A képviselőnő szerint el kell kerülni, hogy az emberi jogi klauzulát megsértő államokra kivetett szankciók ezen országok vétlen lakosságát sújtsák.