Az Európai Bizottság a közelmúltban tette közzé azt a kiadványát, melyben a befektetési piac szereplői által a 2005 júliusában megjelentetett Zöld Könyvre adott szakmai álláspontokat ismerteti.

A Zöld Könyv (amely a “befektetési alapok európai keretszabályozásának fejlesztését” taglalja) a vonatkozó szabályanyag fejlesztése érdekében jelent meg. A vitaanyagra összesen 22 országból érkeztek visszajelzések, köztük az Unión kívüli államokból is.

A válaszokból az olvasható ki, hogy a piaci szereplők alapvetően helyeslik az Unió által kijelölt szabályozási irányt. A szakmai észrevételek elsősorban az implementációs folyamatok hatékonyabbá tételét és a jövőbeni kihívásokra való felkészülés mikéntjét érintették. A konzultáció eredményeként várhatóan 2006 őszén jelenik meg a Bizottság gondozásában a befektetési alapokról szóló Fehér Könyv.

Az európai befektetési alapokban összesen 3 trillió euró értékű befektetések találhatók.

A belső piacért felelős biztos, Charlie McCreevy szerint a válaszok egyértelműen tanúsítják, hogy a közös piac szereplői helyeslik a Zöld Könyv által kijelölt utat. Szinte teljes volt az egyetértés a tekintetben, hogy vannak lehetőségek a jelenlegi szabályozás fejlesztésére és a piac fel kíván készülni a jövőbeni kihívásokra. McCreevy biztos úgy látja, hogy most a Bizottság felelőssége, hogy a piaci szereplők igényeit figyelembe véve helytálló szabálytervezetet készítsen.

A konzultáció során beérkezett válaszok pozitívan értékelik az Európai Értékpapír Szabályozók Bizottsága és az Európai Értékpapír Bizottság munkáját és az érdekeltek egyetértenek az egyszerűsített tájékoztatókra vonatkozó tartalmi és formai követelmények egységesítésére és közérthetőbbé tételére törekvő változtatásokkal.

A piaci szereplők helyeslik továbbá azt is, hogy mind több uniós szabadság váljék elérhetővé a befektetői alapok kezelői számára olyan konstrukciók tekintetében, mint például a master-feeder alapok felépítése vagy a vállalati felvásárlások.

A válaszadók egy jelentős része úgy látta, hogy a zártkörű részvényelhelyezésre vonatkozó tervezetek megfelelően kiküszöbölik a hedge fund szektor tagállami szabályozásának sokszínűségét.

Megoszlottak a vélemények a jelenlegi szabályozás fenntarthatóságáról: a túlzottan részletes európai előírások helyett a piaci szereplők jobban szeretnének egy alapelvi szintű szabályozást megvalósulni látni.

A Bizottság hivatalos közleménye arról számolt be, hogy az intézmény folytatja a befektetési alapokra vonatkozó szabályozás fejlesztésére vonatkozó hatásvizsgálatát. A Fehér Könyv előkészítése érdekében frissen felállított szakértői csoportok foglalkoznak az egyes szakmai kérdésekkel, hogy munkájuk révén jobban megvilágítsák az integrált európai befektetési piac további előnyeit.