A külügyminiszterek hétfői találkozóján a nyugat-balkáni és a közel-keleti ügyek uralják a napirendet. Az Európai Bizottság ezen a héten indítja útjára a globalizációs alapot, találkozókat tart ukrán és orosz energiaügyi vezetőkkel és új segélycsomag létrehozását jelenti be.

külügyminiszterek várhatóan figyelmeztetik Szerbiát és Boszniát, hogy működjenek együtt a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzics és Ratko Mladics kézre kerítésében. A Tanács tárgyal a montenegrói népszavazásról is, melyen az országrész függetlenségéről szavaznának. Emellett a miniszterek várhatóan megbeszélést folytatnak Koszovó függetlenségéről, valamint a koszovói szerb kisebbség jogairól is.

A külügyminiszterek tanácsa napirendre tűzi az iráni dossziét is, miután Irán a múlt héten véget vetett az EU trojkával való tárgyalásoknak. Az ülésen szó lesz a Hamász által felállítandó palesztin kormányról, valamint a Mohamed karikatúrák által kiváltott agresszióról is.

Indul a Globalizációs Alap

Az Európai Bizottság heti ülésén a fejlesztési segélyekről, a fiskális fegyelemről és az esélyegyenlőségről tart megbeszélést. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso szerdán jelenti be az ún. Globalizációs Alap elindítását, amelynek célja, hogy az alacsonyabb költségek miatt Kelet-Európába vagy Ázsiába költöző nagyvállalatok által elbocsátott dolgozók újra elhelyezését segítse.

Joaquin Almunia, pénzügyekért felelős biztos Németország és Lengyelország pénzügyi helyzetét értékeli majd.

Louis Michel, fejlesztési politikáért felelős biztos csütörtökön új segélyprogramot tár a nagyközönség elé, míg Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős bizottsági tag az esélyegyenlőség növeléséről szóló útitervet tesz közzé pénteken. A biztos szombaton Ankarába utazik, ahol ugyanerről a témáról tart megbeszélést vendéglátóival.

Az energia a Bizottság napirendjén továbbra is kiemelt helyen szerepel, mivel Ukrajnában hamarosan választásokat tartanak. Andris Piebalgs, energiaügyekért felelős biztos hétfőn az ukrán, kedden az orosz energiaügyi miniszterrel tárgyal, míg Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos az EU-ukrán megbeszélésekre Kijevbe látogat.

A D terv Szlovéniába megy

Margot Wallström, kommunikációért és Janez Potocnik, kutatás-fejlesztésért felelős biztos a D terv keretében Ljubljanába látogat, ahol magas rangú tisztviselőkkel és diákokkal találkoznak.

Madárinfluenza

Közben nem szűnik a madárinfluenza miatt kitört pánik, amely Európaszerte a szárnyasfogyasztás csökkenéséhez vezetett. Markos Kyprianou, egészségügyi biztos szerdán Nigériába látogat, ahol szintén felbukkant a halálos H5N1 vírus. Szakemberek arra számítanak, hogy az emberről emberre is terjedő vírus elsőként Afrikában alakulhat ki.

Európai Parlament

Az Európai Parlament ezen a héten nem ülésezik. Josep Borrell, a Parlament elnöke a görög külügyminiszterrel Dora Bakoyannis-al, valamint az Európai Fogyatékosok Fórumának képviselőivel találkozik.