Vádjavaslattal fejezte be a nyomozást a rendőrség az első olyan bűnügyben, amikor az EU-tól kapott támogatást akarták jogszerűtlenül felhasználni Magyarországon. Az ilyen ügyekben kizárólag eljárni jogosult Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) több mint tíz nyomozás indult az elmúlt hónapokban hasonló esetek miatt.

Horváczy Emese, az NNI szóvivője lapunknak azt mondta, hogy idehaza a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. az egyike azon szervezeteknek, amelyek az unió megbízásából ellenőrzik a támogatások kiutalását és felhasználását. A legtöbb feljelentés is ettől a szervezettől érkezett.

A most befejezett nyomozás megállapítása szerint egy vidéki önkormányzat 2005 elején kétszázmillió forint EU-támogatást nyert el iskolabővítésre. Az összeg folyósítását azonban leállította a kht. Kiderítették ugyanis, hogy az önkormányzat által kiírt beszerzési pályázaton valójában csak azért nyerhetett egy községbeli vállalkozó, mert a másik két pályázó céget – egy önkormányzati dolgozóval összejátszva – hamisított dokumentumokkal maguk nevezték be. Mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki.

Az egy-két évvel ezelőtt százszámra felvett támogatások szakértői ellenőrzése mostanában esedékes, ezért a nyomozások irányítói azt valószínűsítik, hogy rövidesen robbanásszerűen megnő a feljelentések száma is.

A büntető törvénykönyvbe 2002-ben került be az “európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése” kategória, az elkövetőnek akár öt év szabadságvesztés is kiszabható. Önkormányzatok, közhasznú társaságok, vállalkozások, egyesületek, intézmények pályázhattak különböző jogcímen meghirdetett támogatásokra. Az EU kijelölt szervezetei bonyolítják le hazánkban a támogatásokkal kapcsolatos teendőket, s megbízottak ellenőrzik a beszerzés, beruházás megvalósulását is.

Euróban mért milliárdos nagyságrendű pénzekről van szó. Így nem meglepő, hogy az esetek egy részében az EU régebbi tagállamaiban is jogszerűtlenül próbálnak meg arra illetéktelenek támogatáshoz jutni. Lapunkat úgy tájékoztatták, hogy Hollandiában például minden huszadik támogatás jut rossz kezekbe. Az összefonódások elkerülése érdekében több tagállamban évenként cserélik az ellenőrzésre kijelölt csoportok tagjait.