Az európai információs társadalomról a növekedésért és foglalkoztatásért címmel írt saját kezdeményezésű jelentést a finn szocialista Reino Paasilinna. Az Európai Parlament ezzel reagál az Európai Bizottság által 2005-ben „i2010 – Európai információs társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért” címmel kiadott közleményére.

A jelentés szerint „az EU nem képes a lisszaboni célkitűzések elérésére, ha a tagállamok nem tesznek döntő lépéseket az i2010 stratégiájának teljes körű végrehajtása érdekében”.

Az EU jelentősen lemaradt az ikt (információ és kommunikáció-technológiai)-kutatás területén. Míg Japánban fejenként 350, az USA-ban pedig 400 eurót költenek ilyen célra, az unióban mindössze 80 eurót szánnak erre. A felzárkózás érdekében az EU-nak növelnie kell kutatási és innovációs befektetéseit – áll a jelentésben.

„Az ikt előnyeit mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, beleértve a különböző végzettségű, társadalmi helyzetű, nemű és korú csoportokat” – fogalmaz a jelentés.

A szakbizottság úgy vélte, hogy „a digitális szakadék leküzdése nélkül, amely minden állampolgár számára lehetővé tenné a tudástermeléshez való hozzáférést, annak kihasználását és az abban való részvételt, az EU egészében nem tudásalapú társadalom fog kialakulni, hanem kulturális és ipari hanyatlás fog bekövetkezni”.

A jelentés többek között arra szólítja fel a tagállamokat, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt az ikt használatára az állami szektor szolgáltatásaiban, különösen az egészségügyben és az oktatásban.

A képviselők felhívják a figyelmet „a vállalkozói és kockázatvállalási kultúrának az EU-ban továbbra is tapasztalható jelentős hiányára”, emellett a kis és közepes vállalatok adminisztrációs terheinek csökkentését sürgetik.

A jelentés külön pontokban foglalkozik az egységes európai információs tér és társadalom megteremtésével, valamint a kutatási és innovációs ráfordítások növelésével.