A vonalkódokat hamarosan felváltó RFID technológia bevezetéséről kezdeményezett nyilvános konzultációt az Európai Bizottság.

Az RFID technológia más hasonló célt szolgáló eszközökhöz képest sokkalta több lehetőséget kínál az üzleti élet és a társadalom számára. A helymeghatározásra és azonosításra használt eszközök azonban kihívásokat jelentenek a személyhez fűződő jogok és a biztonságtechnológia számára, de jelenleg még interoperabilitásuk is számos kérdést vet fel.

Az eszközök elterjedésével kapcsolatos kérdéskörök tisztázása érdekében kezdeményezett konzultációt az Európai Bizottság a németországi Hannoverben megrendezett CeBit 2006 vásáron.

A Bizottság már tavaly életre hívott egy munkacsoportot, amely az RFID technológiákra vonatkozó ismeretek összegyűjtésére, elemzésére és elterjesztésére hivatott. A Bizottság szerint azonban az ilyen alkalmazások gazdasági, társadalmi és egyénekre gyakorolt hatását csak az érdekeltek véleményének meghallgatásával lehet megfelelően elérni. Hasonlóképpen, a technika egységesítése is széleskörű egyeztetést igényel.

A nyilvános konzultáció a különböző területeket vizsgáló munkacsoportok bevonásával zajlik és az ezek által kidolgozott háttér-információ felhasználásra kerül az elektronikus adatvédelmi irányelv (e-privacy Directive) ez évre tervezett módosításában.