Sokszínű digitális televíziózást szeretne az EP

2006.04.28. Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat

Az analógról a digitális műsorszórásra történő áttérés esélyt jelent az európai audiovizuális politika és a kulturális sokszínűség számára - erről szól az EP által csütörtökön elfogadott Weber-jelentés.

„A televíziós és rádiócsatornák számának növekedése nem garantálja automatikusan az információs pluralizmus és a tartalmi sokszínűség tiszteletben tartását; ennek a közhatalmi szféra aktív és folyamatos politikája révén kell megvalósulnia” - áll a francia szocialista Henri Weber saját kezdeményezésű jelentésében.

A képviselők szerint fontos, hogy „az információs társadalom a maga egészében – ide értve az audiovizuális szolgáltatásokat is – szociális, regionális, kulturális és nyelvi szempontból kiegyensúlyozottan fejlődjön”, és elkerüljék „a kirekesztés új formáit”, a „digitális szakadék” kialakulását.

A képviselők úgy vélik, „az erős és független közszolgálati műsorszórás rendszerének megkérdőjelezése veszélyt jelenthet a pluralizmus, a véleményszabadság, a kulturális sokszínűség, az audiovizuális szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a demokrácia számára”.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
EURÓPAI PARLAMENT