Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon a K&H Equities banknál történt sikkasztás büntetőpere, amelynek első számú vádlottja Kulcsár Attila volt üzletág-igazgató.

Az álbrókernek október végéig – a bíróság szokásos nyári szünetének kivételével – csaknem mindennap meg kell jelennie a tárgyaláson. A fővádlott időközben új munkahelyet talált, ám munkáltatójával úgy egyezett meg, hogy a bíróságon töltött napokra nem kap fizetést. Vélhetően Kulcsárnak súlyos anyagi hátrányt okoz a monstre tárgyalás, a bíróság ütemezését tekintve ugyanis október végéig legkevesebb hetven munkanap kiesésével lehet számolni.

Kulcsár mellett a vádlottak padján foglal helyet többek közt Rejtő E. Tibor, a bank korábbi elnök-vezérigazgatója, Kerék Csaba, a pénzátutalásokban vezető szerepet játszó Britton Kft. ügyvezetője és Forró Tamás televíziós szerkesztő. Ugyancsak helyet kell szorítani az Egyesült Államokból önként hazatérő Schönthal Henriknek, akivel szemben az ügyészség utólag emelt vádat. Vele együtt huszonketten osztoznak a felelősségben.

A bíróság több mint kétszáz tanút kíván idézni a tárgyalásokra. Köztük van Karl Imre volt szocialista képviselő, Dunai György, a Betonút Rt. vezérigazgatója, Endrényi Éva vállalkozó, Andó Sándor, Kőbánya polgármestere, illetve Pintér Dezső, a Tv2 volt elnöke.

A hetvenoldalas vádiratban a többi között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel. A vádlottak nagyjából 23 milliárd forintot utaltak át ügyfeleik számlájáról jogosulatlanul. Az okozott kár mintegy 8,3 milliárd forint. A rendőrségnek sikerült zárolnia 6,3 milliárd forintot, valamint számos gyanúsított teljes vagyonát.

Februárban a Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette azt a nyomozást, amelyet a brókerügyben vesztegetés miatt rendeltek el Puch László és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselők szerepének tisztázására. Kulcsár ugyanis azt állította, hogy mindketten milliókat kaptak üzleti megrendelések biztosításáért cserébe. Külön eljárásban első fokon elmarasztalták Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ időközben leváltott vezetőjét és Molnár Csaba alezredest, aki előkészítette Kulcsár bécsi elfogását.