“Megfelelően működik az elektronikus bevallási rendszer” – közölte Vámosi-Nagy Szabolcs, az Apeh elnökhelyettese és Baja Ferenc, az Elektronikuskormányzat-Központ (EKK) vezetője. A járulék és az adóbevallások leadásának és megfizetésének május 12-i határideje nem változott, a hatóság mindössze moratóriumot hirdetett az elektronikus adóbevallásoknál azok számára, akik műszaki vagy technikai problémák miatt hibásan vagy késve adják le bevallásukat.

Csaknem 51 ezer cég 2,1 millió alkalmazottának elektronikusan kell feladniuk bevallásukat az Ügyfélkapun keresztül május 12-ig. Az új rendszerrel sok adózó nehezen boldogul, ezért a hatóság május végéig nem alkalmaz szankciót azokkal szemben, akik valamilyen műszaki vagy technikai probléma miatt hiányosan vagy késve adják le e-bevallásukat, de a leadási és fizetési határidő nem változik. Az APEH ezekben az esetekben május 31-ig a lehető legnagyobb méltányosságot gyakorolja és nem alkalmaz szankciót.

Napi ezres nagyságrendben érkeznek az elektronikus bevallások a hatósághoz – mondta Futó Iván, az APEH elnökhelyettese. A hatóság telefonon kereste meg azokat az adózókat, akik még nem regisztráltak az Ügyfélkapun bevallásuk teljesítéséhez. Az APEH elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a szankció-moratórium nem vonatkozik azokra, akik még nem regisztráltak. A félmillió forintos bírság rájuk érvényes lesz, ám ezt is egyedileg fogják elbírálni.

Ügyfélkapu fennakadás nélkül

A jogszabályban előírt határidőre elkészült az elektronikus adó- és járulékbevallás és a Központi Rendszer, amely az Ügyfélkapun keresztül május 1-je óta zavartalanul fogadja a bevallásokat – mondta Baja Ferenc, az Elektronikuskormányzat-központ vezetője. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a bevallásnál jelentkezhetnek technikai problémák, ezek azonban nem az Ügyfélkapu működéséből adódnak, a beléptető és azonosító kapu működését ugyanis a nap 24 órájában külső szervezetek ellenőrzik.

Személyi jövedelemadó

Az APEH a május 22-i határidőig 2,5 millió SZJA-bevallást vár, ebből idáig 1,3 millió érkezett be a hatósághoz, 26 ezren elektronikusan vallottak – közölte Vámosi-Nagy Szabolcs. AZ APEH elnökhelyettese elmondta, hogy a bevallások kétharmada már félig elektronikus úton készül, vagyis az adózók a megfelelő nyomtatványokat és a kitöltőprogramot az APEH honlapjáról letöltve készítik el bevallásukat.