Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) erőforrásait a súlyos jogsértések elleni fellépésre koncentrálta, a 100 fős létszámbővítés hatása ma már érződik a munkaerőpiacon. Nőtt a foglalkoztatottak száma. A szervezet elérte, hogy számos munkáltató bejelentette munkavállalóit, akik korábban csak bejelentés nélkül foglalkoztattak.

Az OMMF erőforrásait a súlyos jogsértések elleni fellépésre koncentrálta, a 100 fős létszámbővítés hatása ma már érződik a munkaerőpiacon. Nőtt a foglalkoztatottak száma. Elérték, hogy számos munkáltató bejelentette munkavállalóit, akik korábban csak bejelentés nélkül foglalkoztattak.

A foglalkoztatás biztonsága érdekében a szervezet fő feladata következetesen feltárni és visszaszorítani a “fekete foglalkoztatást”, a munkavállalók élet-és munkakörülményeit alapvetően befolyásoló jogsértéseket, valamint megszüntetni a súlyos veszélyeztetést jelentő kockázatokat. A munkabiztonság területén kapjon még nagyobb szerepet a megelőzés.

A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai

A súlyos jogsértések köre:

  • az írásba foglalt munkaszerződés és bejelentés nélküli (“fekete”) foglalkoztatás,
  • külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása,
  • színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás,
  • jogellenes munkaerő-kölcsönzés,
  • munkaidő-nyilvántartás hiánya, kettős nyilvántartás,
  • alapvető élet-és munkakörülményekkel kapcsolatos jogsértések (a munkaidő-pihenőidő, rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértése)
  • egyéb (munkabér védelmére vonatkozó előírások megsértése, foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása, az elszámolás hiánya)

A felügyelők 8822 munkáltatót ellenőrzését fejezték be, 89,7 százalékánál állapítottak meg jogsértést, amely 47921 fő munkavállalót érintett. Kiemelt súlyos jogsértés 37023 fő munkavállaló esetében lett megállapítva.

A “feketemunka” feltárásával a felügyelők hozzájárultak a munkavállaló jogviszonyának elismertetéséhez, mint a legalapvetőbb garanciális jogának érvényre juttatásához, valamint társadalombiztosítási jogszerző idejének biztosításához, a betegsége vagy balesete esetén a táppénz ellátás jogához. Bejelentés és munkaszerződés nélkül 3044 munkáltató 11139 főt foglalkoztatott.

A rendes- és rendkívüli munkaidő adatai nyilvántartásának vizsgálatával, a gyakran tapasztalható kettős nyilvántartás kiszűrésével, a munkáltatók törvényi kötelezettségének megkövetelésével hozzájárultak a munkavállaló által ténylegesen ledolgozott munkaidő feltárásához, a túlmunka és a kiadott pihenőidő mértékének megállapításához, amely elvezet a kifizetett munkabér és a különböző pótlékok ellenőrzéséhez is. A munkaidő adatait 1146 munkáltató nem, vagy nem a valóságnak megfelelően vezette, 8284 munkavállalót érintően.

A munkaidő, pihenőidő és rendkívüli munkavégzés törvényi rendelkezéseinek vizsgálatával, e tárgykörű jogsértések feltárásával az OMMF elősegítheti a munkavállalók számára a pihenéshez, szabadidőhöz, regenerálódáshoz, a szociális biztonsághoz és az egészséghez való jogok biztosítását. Ezen jogsértéseket 837 munkáltató követte el, 8362 munkavállalót érintően.

A minimálbérre, bérpótlékokra és a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések betartatásával növelhetik a munkavállalók létbiztonságát, illetve társadalombiztosítási ellátásaik mértékét. Fentiek érdekében vizsgálják a Munka Törvénykönyvének vonatkozó szabályai betartását, azt, hogy a munkáltató a ténylegesen ledolgozott rendes munkaidőért járó (legalább) minimálbért és a pótlékokat kifizeti-e munkavállalók részére.
Bővebben