Ezen a héten kerül sor az EU-orosz csúcstalálkozóra, az EU mezőgazdasági miniszterei két fontos halászati kérdésről tárgyalnak, a parlamenti képviselők pedig választókörzeteiket látogatják meg.

Tanács
A mezőgazdasági miniszterek hétfőn és kedden ülnek össze. Találkozójukon megpróbálnak politikai megállapodást elérni az EU halászati alapjáról. Az európai halászati flották a halállományok csökkenésével küzdenek, miközben kedvezőtlen piaci körülmények és a magasba szökő olajár is sújtja őket. Ezért néhány tagállam halászati alap felállítását javasolja, amely kisegítené a szektort a hullámvölgyből. Más tagállamok azonban ellenzik a pénzalapot, mert szerintük a halászok támogatása a halállomány további csökkenéséhez vezet majd.

Az EU és Marokkó között kötendő halászati megállapodást a miniszterek azonban várhatóan annak ellenére elfogadják, hogy Finnország és Svédország szerint az egyezség nincs összhangban az ENSZ a nyugat-szaharai területekre vonatkozó határozatával.
A miniszterek tárgyalnak a genetikailag módosított gabonákról is.

A tanácsülésen először vesz részt az új lengyel mezőgazdasági miniszter Andrzej Lepper, akit a koalíció euroszkeptikus pártjából neveztek ki a posztra. A volt sertéstenyésztő arról híres, hogy a politikusokat banditának nevezi, útblokádjai miatt pedig börtönbüntetéssel is sújtották.

EU-orosz csúcs

Csütörtökön Szocsiban kerül sor az EU-orosz csúcsra, amelyen részt vesz Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana külügyi főmegbízott is. A Vladimir Putyin orosz elnökkel való találkozó fő témája az energiabiztonság lesz. A megbeszélésen szó esik majd az orosz állampolgárok vízumkönnyítésére vonatkozó kérdésekről, valamint nemzetközi problémákról, mint az iráni atomdosszié vagy az új palesztin kormány.

Európai Bizottság
Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé az ún. fehér listát. A listán azon országok szerepelnek, amelyekből a menekülteket megalapozatlan kérelem alapján gyorsított eljárásban kiutasíthatják az EU-ból. A lista azonban még változhat, mivel az Európai Parlament nem támogatta Algéria, Líbia és Marokkó a listán való szerepeltetését.

Európai Parlament
Az Európai Parlamentben ezen a héten ún. sárga hetet tartanak, amikor a képviselők választókörzeteikben tevékenykednek.

Az Európai Parlament elnöke Josep Borrell kedden Németországba látogat, ahol egy Európa jövőjéről rendezett lakossági fórumon vesz részt.

Vasárnap hattagú parlamenti delegáció repül Bogotába, ahol az általános választásokat felügyelik majd.