A TASZ 2007. november 11-én, első fokon pert nyert a Fővárosi Bíróságon közérdekű adat kiadása iránt folyamatban volt perben.

A jogvédő szervezetet a Zöld Rádió Közhasznú Egyesület képviselője kereste fel jogsegélyszolgálatunkat, miután eredménytelen megkereséssel fordult az ORTT felé eseti támogatást elnyert pályázati anyag kiadása iránt.

A keresetet az ORTT ellen nyújtották be, azonban az első tárgyaláson perbe kellett hívni (az ORTT egyidejű elbocsátása mellett) a Műsorszolgáltatási Alapot, tekintettel arra, hogy az Adatvédelmi törvény rendelkezése szerint a pert azzal szemben kell megindítani, aki megtagadta az adatszolgáltatást, ez pedig a Műsorszolgáltatási Alap, mint önálló jogi személy volt.

A Műsorszolgáltatási Alap a perben arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem közfeladatot ellátó szerv, mivel az Alap feladatiról rendelkező 1996. évi I. tv. 77.§ (1) bekezdése nem említi, hogy a Műsorszolgáltatási Alap közfeladatot lát el. Ha pedig alperes nem közfeladatot ellátó szerv, akkor nem tartozik az adatvédelmi törvény hatálya alá.

A TASZ álláspontja ezzel szemben az, hogy attól függetlenül, hogy a jogszabály nem mondja ki, hogy a törvényben felsorolt feladatok közfeladatok, nem zárja ki ilyen minőségüket. Hiszen az Alap feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása részben költségvetési forrásból, így e tevékenység egyértelműen közfeladatnak minősül. Tekintettel arra, hogy az adatvédelmi törvény szerint a közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő adat közérdekű adat, így álláspontunk szerint a Műsorszolgáltatási Alap kezelésében lévő adat is közérdekű adat, így kiadása megtagadására az adatvédelmi törvény szigorú előírásai vonatkoznak.

Ezt az álláspontot osztotta az elsőfokú bíróság is, így kötelezte a Műsorszolgáltatási Alapot a kért pályázati dokumentáció kiadására. Tekintettel arra, hogy alperes nem jelent meg a határozathirdetésen, az ítélet nem jogerős.