A Jedlik Ányos-díjak átadása

2008.03.14. Jogi Fórum / Magyar Szabadalmi Hivatal

A Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át 2008. március 13-án a Magyar Szabadalmi Hivatalban.

Ebben az évben honoris causa Jedlik Ányos-díjak átadására is sor került az iparjogvédelmi tevékenységet kiemelkedően támogató, a Magyar Szabadalmi Hivatal szellemi tulajdonvédelmi, gazdaságot és innovációt élénkítő törekvéseiben meghatározó szerepet játszó személyiségek számára.

Jedlik Ányos-díjat kapott

  • Dr. Antalffy-Zsíros András
okl. villamosmérnök, jogász, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda munkatársa, a számítógéppel megvalósított találmányok és a számítógépi programalkotások jogi oltalma kérdéskörében kifejtett magas színvonalú iparjogvédelmi tevékenységéért, számos innovációs sikerhez való hozzájárulásáért.
  • Dr. Gönczi Csaba
okl. vegyészmérnök, műszaki doktor, a Chinoin Zrt.( Sanofi-Aventis Csoport) vezető kutatója, a Szintetikus Fejlesztési Laboratórium vezetője kiemelkedően sikeres, gyakorlat-orientált kutatói, feltalálói és innovációs tevékenységéért, szabadalmakkal védett környezetbarát ipari szintézisek kidolgozásában és megvalósításában játszott meghatározó szerepéért.
  • Dr. Kéri György
okl. vegyész, a Semmelweis Egyetemen biológiaprofesszora, a Vichem Chemie Kutató Kft. ügyvezető igazgatója, nemzetközi viszonylatban is élenjáró peptidkémiai kutatásaiért, húsz magyar és negyvenkét külföldi szabadalomban, illetve szabadalmi bejelentésben testet öltött eredményeiért.
  • Kürtös József

okl. építőmérnök, vízépítő szakmérnök, a Magyar Szabadalmi Hivatal főosztályvezető-helyettese, hazánk iparjogvédelmi szabályozásának európai integrációjában, a közigazgatás korszerűsítésében, a műszaki innovációt támogató iparjogvédelmi szolgáltatási tevékenységben játszott kezdeményező szerepéért, a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra fejlesztéséért.

Dr. Várhelyi Olivér
jogász, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Európai Uniós Jogi Főosztály főosztályvezetője, a hazánk európai integrációjában a Csatlakozási Szerződés iparjogvédelmi rendelkezéseinek kidolgozásában betöltött meghatározó szerepéért, a szellemi tulajdon területén folyó közösségi jogalkotásban a magyar érdekek hatékony képviseletéért.

Honoris causa Jedlik Ányos-díjat kapott

  • Dr. Hajtó Ödön
okl. mérnök, műszaki doktor, a magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke, számos szabadalmi bejelentésben és formatervezési minta megalkotásában testet öltött mérnöki munkássága mellett a szakma érdekképviselet területén, a Magyar Mérnöki Kamara életre hívásában kifejtett tevékenysége elismeréseként.
  • Dr. Meskó Attila

Állami Díjas geofizikus, egyetemi tanár, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a hazai iparjogvédelmi tudatosság fejlesztését, a szellemi tulajdonvédelmi kultúra terjesztésének ügyét az Akadémia vezetésében töltött közel évtizedes munkássága során mindvégig kitüntetetten szem előtt tartó, mintaértékű tevékenységéért.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
MAGYAR SZABADALMI HIVATAL