Egyre gyorsabb, hatékonyabb rendőrségi eljárások

2008.03.21. ProArt

Egyes sajtóorgánumokban már napvilágot látott a hír, miszerint újabb warez-szerverek lefoglalására került sor a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársai által, a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért feljelentése alapján.

A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes két szerveren keresztül nagy mennyiségű filmalkotást, zeneművet és számítógépes programalkotást engedély nélkül közvetített a nyilvánosság felé. Az IP címek nyomon követése alapján megállapítást nyert, hogy a szerverek egy Budapest XIII. kerületben lévő internet szolgáltató cég IP tartományához köthetőek.
Bár az akció a novemberben lezajlott nagyszabású lefoglalásoknál kisebb volumenű, örvendetes, hogy a Rendőrség minden korábbinál gyorsabban, a feljelentést követően mindössze öt nap alatt megindította és lefolytatta az eljárást, s a nyomozati szakasz során minden eddiginél szakszerűbb, hatékonyabb eljárás keretében sikerült megtalálni az illegális tartalmakat tároló szervereket.

Az akció lebonyolítása illeszkedik a nemzetközi tendenciákat is követő azon hazai gyakorlatba, amely egyre komolyabb jelentőséget tulajdonít, s egyre szigorúbb fellépést tanúsít a szerzői jogi jogsértésekkel szemben. Bár a közvélemény - és sajnos sok esetben a sajtó is - bocsánatos bűnnek tartja, sőt, gyakran elbagatelizálja a lopásnak ezt a formáját, a hatóságok egyre kevésbé elnézőek.

A jovédett tartalmak illegális internetes terjesztése az alkotóknak közvetlenül, a nemzetgazdaságnak pedig az elmaradt adók és járulékok formájában okoz sok-sok milliós nagyságrendű károkat. Nemzetközi felmérések szerint a világ országaiban a teljes internetes adatforgalom közel 80 százalékát jogvédett tartalmak (zenék, filmek, stb.) illegális terjesztése teszi ki.

A magyar hatóságok szigorúbb fellépése egyben üzenet is az internetes kalózoknak: az internetes anonimitás ma már csak legenda, az ismeretlenség homályába burkolózó jogsértések ideje elmúlt, s az ilyen elkövetők is egyre szigorúbb hatósági fellépésre és büntetésre számíthatnak.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
FÁJLCSERÉLŐK
SZERZŐI JOGVÉDŐK