Kökényesi Antalt nevezte ki a büntetés-végrehajtás (bv) új országos parancsnokává Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden.

Kökényesi Antal vezérőrnagy tavaly november óta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, korábban Borsod-Abaúj-Zemplén megye főkapitánya volt.

A büntetés-végrehajtási parancsnokok és vezetők országos értekezletén az igazságügyi tárcavezető azt is bejelentette, hogy a bv országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyettesévé Csóti Andrást, gazdasági és informatikai helyettesének pedig Tóth Lászlót nevezte ki.

Kökényesi Antal beszédében kinevezését új kihívásnak nevezte és hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a büntetés-végrehajtás társadalmi megítélése kedvező legyen.

Draskovics Tibor szerint új korszak kezdődik a szervezet életében, „a feddhetetlenség, a törvénytisztelet és az erkölcsi normák betartásának tekintetében”.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy többen voltak olyan fontos beosztásban a büntetés-végrehajtás szervezetében, akik nem az elvárható magas mércéhez tartották magukat, ám – mint mondta -, reméli, mindez már a múlté.

Draskovics Tibor arra kérte az új vezetőket, hogy az év közepére dolgozzanak ki olyan programot, amely kialakítja a büntetés-végrehajtás jövőképét.

A bv korábbi országos parancsnoka, Csere László 2007. december 31-én vonult nyugállományba, utódja, Dömény Sándor április 14-ig dolgozott a szervezet megbízott vezetőjeként.