Az Európai Bizottság a közösségi összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében jóváhagyta a magyar OTP Garancia biztosítótársaság tervezett felvásárlását a francia Groupama biztosító és pénzügyi szolgáltató csoport által.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem fogja jelentősen korlátozni a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy annak bármely jelentős részén.

A Groupama biztosítási szolgáltatásokat nyújt és banki tevékenységet folytat Európa-szerte. Az OTP Garancia aktív tevékenységet folytat az élet- és nem életbiztosítási üzletágban, főként Magyarországon, de kisebb mértékben Romániában is.

A Bizottság vizsgálatának középpontjában a Magyarországon forgalmazott nem életbiztosítási termékek, pontosabban a balesetbiztosítás és a tűzkár elleni biztosítás állt, ahol a két társaság tevékenysége leginkább átfedte egymást.

A piacvizsgálat után a Bizottság megállapította, hogy tekintettel a felek korlátozott jelenlétére e piacokon, a piacra jutást jelentősen akadályozó tényezők hiányára, valamint a vonatkozó piacokon erős és nemzetközi szinten aktív versenytársak jelenlétére, a javasolt ügylet következtében versennyel kapcsolatos aggályok nem merülnek fel.