GVH: Terjeszkedhet a Pharmanova

2008.05.22. Jogi Fórum / GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Pharmanova Vagyonkezelő Zrt. irányítást szerezzen négy gyógyszertárat működtető vállalkozás felett.

A Pharmanova ezév januárjában vette meg az AW Holding Kft-től annak a budapesti Veszter Bt-ben, a szekszárdi Aesculap 64 Bt-ben, a dunakeszi Rézkígyó Bt-ben, valamint a tiszafüredi Királyfi és Társa Bt-ben meglévő kültagi részesedését. A vevő meghatározó tevékenysége a gyógyszer kiskereskedelem, jelenleg 115 gyógyszertárat működtet, közülük 35 van Budapesten. Magyarországon egyébként 2187 gyógyszertár van, ebből 398 a fővárosban.

A versenytörvény értelmében a GVH nem tagadhatja meg az összefonódáshoz szükséges engedély kiadását, ha a fúzió nem hoz létre, nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fejlődését az adott piacon. A Pharmanova lépése miatt az adott vállalkozás piaci részesedése a magyar gyógyszertári piacon 5,26 százalékról 5,44 százalékra nő, ami nem ad okot versenyaggályokra. Budapesten a csoport a gyógyszertárak tíz százalékával rendelkezik, a négy megszerzett Bt. részesedése összesen pedig nem éri el az egy százalékot, így a fúzió után a szűkebb piacon sem jön létre erőfölényes helyzet.
(Vj-28/2008. sz ügy)

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH