Rendőri vezetői intézkedés a megváltozott gyülekezési törvény miatt

2008.06. 2. MTI

Vezetői intézkedést ír alá pénteken Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy az állomány egységesen értelmezze és alkalmazza a megváltozott gyülekezési törvényt - erről a rendőrség vezetője pénteken beszélt újságíróknak.

Az állampolgárok részére összeállított és tavaly a rendőrség honlapján közzétett gyülekezési "kiskáté" is módosul, miután az Alkotmánybíróság döntése változtatott a jogszabályon. A gyűjteményt korábban azért készítették, hogy az állampolgárok a rendőri intézkedésekkel összefüggő jogaikat és kötelezettségeiket megismerjék, megértsék.

A testület kedden semmisítette meg a gyülekezési törvény azon passzusát, amelynek alapján a rendőrség mérlegelés nélkül köteles volt feloszlatni a bejelentéshez kötött rendezvényt, ha azt bejelentés nélkül vagy a bejelentett időponttól, helyszíntől, útvonaltól, céltól, illetve napirendtől eltérően tartják meg.

Bencze József a pénteken azt mondta: a rendőrség az elmúlt időszakban jogalkalmazásában már az Ab döntésének szellemében működött és az elkésett bejelentéseket is - csak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 68 ilyet - tudomásul vették.

Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a törvény a békés gyülekezésről szól és nem azokról, akik a gyülekezési joggal vissza kívánnak élni. Utóbbiakkal szemben a rendőrség a megfelelő intézkedéseket meg fogja tenni - szögezte le.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
GYÜLEKEZÉSI JOG
RENDŐRSÉG