Az unió felelőssége, hogy a területén rendezett nagyszabású sporteseményeken fellépő szexuális kizsákmányolást, emberkereskedelmet mindenképpen megakadályozza” – jelentette ki Lévai Katalin, a Jogi Bizottság tagja írásos hozzászólásában, amelyet Anna Záborská szlovák néppárti képviselő az Európai Bizottsághoz intézett kérdéséhez nyújtott be június 4-én Brüsszelben az EP plenáris ülésén.

Az EP nőjogi szakbizottsága 2006-os labdarúgó világbajnokság pozitív tapasztalataiból kiindulva az EB-n újraindítaná a „piros lapot a kényszerprostitúciónak” kampányt és szigorítaná a belső ellenőrzést.

Az átmeneti kampány azonban önmagában nem elég. A határozott fellépéshez új irányelvek, de mindenekelőtt a már meglévők betartatása szükséges. Az irányelvek bevezetése és értelmezése az unió tagállamaiban nem mindenütt egyértelmű, végrehajtásuk késedelmes. Ahhoz, hogy a kezdeményezés minél több emberhez jusson el, sokkal szélesebb körű tájékoztatásra lenne szükség. Lévai követendő példaként a “Youth Voices Against Racism” programot említette, melynek során a barcelonai futball klub és az UNESCO fogtak össze az egyre elharapózó rasszizmus ellen.

A nagy nemzetközi sport és egyéb események védelmét nem elsősorban a belső határkontroll szigorításával, hanem a külső megerősítésével, a határőrségek kellő együttműködésével érhetjük el. Így nem nehezítjük majd a jogkövető állampolgárok részvételét sem az európai eseményeken!” – zárta hozzászólását a magyar képviselő.