Az ombudsman szerint nem jogsértő, ha a parancsnokok a beosztott rendőröket – bűnmegelőzési céllal – kivezénylik a társaik bírósági eljárására; azonban Szabó Máté szerint van ennél hatékonyabb eszköz is a parancsnokok kezében.

Az állampolgári jogok biztosától az egyik rendőrszakszervezet főtitkára kért állásfoglalást az egyik megye rendőrkapitánysága vezetőinek gyakorlatáról.

Az érintett parancsnokok kihelyezett tárgyalást kezdeményeznek olyan bírósági ügyekben, amelyeknek vádlottjai rendőrök, és a szolgálatban lévő rendőröket arra utasítják, hogy nézőként vegyenek részt a tárgyaláson. Mindezt azzal az indoklással rendelik el, hogy ily módon visszatartható az állomány bűncselekmény elkövetésétől – írta az ombudsman.

A biztos “szerencsétlennek” nevezte a hivatkozást a bűnmegelőzésre, mert – mint megjegyezte – az félreértésre adhat alapot. Egyúttal Szabó Máté arra is rámutatott, hogy a rendőri vezetők szándéka nem lehetett a beosztottak megszégyenítése, az ártatlanság elvének jelentőségét ismerő parancsnokok nem is tarthatták beosztottjaikat potenciális elkövetőnek.

A rossz megfogalmazás nem jelentett jogsértést – tisztázta az ombudsman, aki szerint azonban ennél hatékonyabb eszközöket kell alkalmazni ahhoz, hogy az állampolgárok bízzanak a rendőrökben. Példaként a rendszeres eligazítást, az oktatást, a beosztottak tevékenységének helyszíni ellenőrzését hozta fel.

Az ombudsman nem vitatta a szakszervezetnek azt az észrevételét, hogy szolgálatban lévő rendőröket nem lehetne elvezényelni a napi teendőiktől csak azért, hogy tapasztalatokat szerezzenek egy bírósági tárgyaláson. A hasonló félreértések elkerüléséért és a kifogásolt gyakorlat megszüntetéséért a biztos felhívta a problémára az országos rendőrfőkapitány figyelmét – olvasható a közleményben.