Nehezebb a frakcióalapítás az EP-ben

A parlament szerdán (július 9.) elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a 2009. júniusi európai választások után az EP-frakciók létrehozásához legalább 7 tagországból, legkevesebb 25 képviselő kell majd. Most 20 és 6 a két kulcsszám.

Jelenleg az EP-ben a frakcióalakítást minimum 20 fő kezdeményezheti, úgy, hogy legalább a tagállamok ötödét képviseljék, vagyis a 27 tagállamot figyelembe véve legkevesebb 6 országból kell verbuválni a frakciótagokat.
Egy elfogadott módosítás értelmében a küszöb alá csúszó frakciók - az EP elnöke és a frakcióvezetők értekezletének egyetértésével - folytathatják működésüket, feltéve, hogy a csoport továbbra is képviseli a tagállamok egyötödét, és a frakciót legalább egy éve létrehozták.

A jelentés plenáris vitájában az Európai Néppárt vezérszónokaként szólalt fel Szájer József. A képviselő szólt arról, hogy támogatja a frakcióalakításhoz szükséges minimális képviselői létszám felemelését, az ugyanis szerinte „erősebb parlamenthez vezet”. A politikus ugyanakkor támogatná, hogy a minimumlétszámot ne konkrét létszámhoz, hanem százalékos arányként határozzák meg.

2007 januárjában, miután elérte a 20 főt a szélsőjobboldali képviselők száma az EP-ben, külön frakciót tudtak alakítani Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) néven, ekkor ugyanis a Nagy Románia párt öt és a bolgár Ataka (Roham) párt egy tagja belépett a politikai csoportba. A frakció még 2007 novemberében felbomlott, miután több képviselő elhagyta a frakciót. A mostani változatás a hasonlóan instabil csoportosulások kialakulását akadályozhatja meg.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ