Kánikula-akció - több mint 300 jogsértést derítettek fel

2008.07.16. MTI

Összesen 319 jogsértést derített fel és több mint 13 millió forint bírságot szabott ki a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a két hete indított Kánikula-akcióban; a legtöbb esetben a jövedéki törvény vagy szerzői jogok megsértése miatt indult eljárás - közölte a VPOP szerdán.

Az akcióban részt vevő csaknem 1400 pénzügyőr az esetek többségében, 194 alkalommal a jövedéki törvény megsértését derítette fel a szervezet közleménye szerint. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta: a legjellemzőbb a dohányáruval és alkoholos italokkal kapcsolatos jövedéki jogsértés volt. Az esetek többségében a termék származását nem tudták igazolni vagy zárjegyhiányos volt az áru, de előfordult az is, hogy nem volt nyilvántartás a beszerzésről, értékesítésről - fejtette ki.

A másik jellemző törvénysértés a szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése volt; a közlemény szerint hamisított CD-ket, DVD-ket foglaltak le az elmúlt két hétben. Lefoglaltak továbbá hamisított mosóport, parfümöt, ruhaneműt és csempészett árucikkeket. Alkalmi munkavállalók szabálytalan foglalkoztatását is felderítették az akcióban részt vevők.

A legtöbb esetben előre tervezett volt az ellenőrzés, de volt, amikor bejelentés alapján derítettek fel szabálysértést.

Sipos Jenő azt mondta: a közeljövőben elsősorban a turizmushoz kapcsolódó helyeket, vendéglőket ellenőriznek, ahol nagyobb mennyiségben fordulhat elő jövedéki adóköteles áru.

A Kánikula-akció június 30-án indult nyolc hatóság részvételével. Elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket, valamint a taxikat ellenőrzik. Az ellenőrzéssorozat augusztus 25-én ér véget.

A közlemény szerint a tavasszal lefolytatott "Kikelet" akcióban mintegy 1.600 pénzügyőr vett részt, az akció időtartama alatt összesen 630 jogsértő cselekményt derített fel vámszervezet.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
SZERZŐI JOG
ADÓZÁS
VPOP