Az EP is a munkaadót büntetné illegális foglalkoztatásért

2008.07.17. BruxInfo

Az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben az illegális munkavállalás kapcsán a munkaadókat büntetné az EP igazságügyi bizottsága is - az Európai Bizottság javaslatához hasonlóan - derült ki a témában tartott szerdai meghallgatáson. A jelentéstevő fő célja az emberi jogok védelme, csökkentve az illegális bevándorlók számát és növelve a legális munkalehetőségek számát.

A „Határozottabb fellépés a be nem jelentett munkavállalókkal szemben” - című jelentéstervezetet benyújtó Claudio Fava, európai parlamenti képviselő szerint alapvetően jó a Bizottság javaslata, mely szerint a cél, az illegális bevándorlók és munkavállalók számának csökkentése, miközben a lehető legjobban bővítik a tagállamok a legális munkavégzési lehetőségek számát. Az olasz szocialista képviselő azonban jobban kiemelné a külföldi munkavállalók védelmének fontosságát a Bizottságnál, akik az illegális foglalkoztatás kapcsán leginkább áldozatai az erős piaci verseny - alulfizetett munkaerő - illegális alkalmazás ördögi körnek. Továbbá kiterjesztené annak hatályát az egyes országokban legálisan tartózkodó, de illegálisan – jellemzően a minimálbér alatt – foglalkoztatottakra is. Ez azért fontos Fava szerint, mert a leginkább a spanyoloknál és az olaszoknál rosszul fizetett fekete idénymunkát vállaló dolgozók nagy hányada az új EU tagállamokból legálisan érkezik, mégis gyakran komoly jogsérelmet szenvedve el, rossz munkakörülmények közt alulfizetve kénytelenek dolgozni. A Bizottság eredeti javaslatában az áll, hogy az összes illegális munkavállalás évente 20 százalékkal csökkenti a valós GDP adatokat ezekben az országokban.

A képviselő az alvállalkozók bérezésének pontosabb meghatározását kiemelten fontosnak tarja, hogy a fontosabb alvállalkozói láncolatokat jobban fel lehessen göngyölíteni, mert ma leginkább ezeken keresztül a sok áttét miatt ússzák meg foglalkoztatók a büntetések kirovását. Favo a Bizottsággal egyetértésben az illegális háztartási munkát és otthoni ápolóként történő alkalmazást is bevonná a büntetendő munkavállalás alá, melyre szerinte ugyanúgy vonatkoznak a jogok és kötelezettségek az alkalmazók részéről.

Az egyeztetések egyik kulcskérdése, hogy ki fizesse a jövőben a visszatoloncolás költségeit, melynek kapcsán csak abban értenek egyet a felek – és a képviselők is – hogy nem szabad, hogy a munkavállalón csattanjon az ostor, „elég büntetés a kiutasítás elszenvedése” – tette hozzá a jelentéstevő.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ