A Bizottság a piaci versenyt akadályozó megállapodások felmondására szólította fel a zenei jogdíjak beszedésével foglalkozó szervezeteket.

A jelenlegi szerződések értelmében a jogdíjakat csak a zeneszerző hazájában működő vállalkozás szedheti be. A német RTL és a brit Music Choice kezdeményezésére lezajlott vizsgálatot követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a piacok megnyitása élénkítené a versenyt, és lehetővé tenné az előadóművészek számára, hogy a kínált szolgáltatások minősége alapján válasszák ki a jogdíjak beszedését végző szervezetet.

A tagállami piacokra történő belépéshez jelenleg az ott működő vállalkozásokkal történő megegyezést követően van lehetőség.

A zenei világ képviselői egyelőre meglehetősen elutasítóak a javaslattal kapcsolatban. Az Európai Zeneszerzők és Dalszövegírók Szövetségének véleménye szerint ez kedvezőtlen helyzetet teremtene a kevésbé ismert zenészek, és a kisebb jogdíjszedő vállalkozások számára, valamint minden bizonnyal csökkentené a jogdíjakból származó bevételeket is.

A Holland Dalszerzők Szövetsége szerint ugyanakkor a fő probléma az, hogy a nagy szervezetek nem engedélyezik a kicsik számára a népszerű slágerek on-line és mobiltelefonos felhasználását, ami manapság a legjövedelmezőbb üzletnek számít.

A témáról bővebben ld. Dr. Kőmíves Attila: Páneurópai közös jogkezelés blogbejegyzését