Szükségszerű, törvényes és jogszerű volt a soroksári rendőri intézkedés a vizsgálat eredménye szerint, ugyanakkor felmerült, hogy az akció során szakmai hiányosságok történtek, ezért a főkapitány bűnügyi helyettese kezdeményezi, fegyelmi eljárás keretében tisztázzák az akciót irányító parancsnok felelősségét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint “a vizsgálat során felmerült azonban az is, hogy szakszerűtlenségek, szakmai hiányosságok történtek az akció, illetve az akció megszervezése során, ezért a főkapitány bűnügyi helyettese kezdeményezi az akciót irányító parancsnok felelősségének fegyelmi eljárás keretében történő tisztázását”.

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese hétfőn rendelte el a múlt heti soroksári rendőri intézkedés szakszerűségének vizsgálatát.

A Roma Sajtóközpont múlt pénteken adta hírül, hogy július 17-én fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron: gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek és órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron.

Belovai István a Roma Sajtóközpontnak elmondta: hajnali két órakor arra ébredt, hogy valakik rugdossák a kaput. A férfi önként kiment az udvarra, tizennégy és tizenkilenc éves fiait, feleségét és anyósát viszont egyenként hat-nyolc kommandós rángatta ki az ágyból és a szobákból. A beszámolók szerint két tucat embernek a fal mellett kellett térdepelniük, és fegyvert szegeztek rájuk.

A férfi hangsúlyozta: nem igazolták magukat a kommandósok, akik csuklyát viseltek, nem mondták meg, hogy mit keresnek, és házkutatási parancsot sem mutattak. Az akció végén igazoltattak mindenkit, majd elmentek.

A családok ügyvédje, Szikinger István a Roma Sajtóközponttal közölte, hogy beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását.

A kedden közzétett rendőrségi vizsgálati eredmény szerint a rendőri intézkedés összesen 1 óra 15 percig tartott, kényszerintézkedések nem történtek, de az esetleges szökések megelőzéséért a középkorúakat valóban térdepeltették a rendőrök addig, amíg megállapították személyazonosságukat és átvizsgálták az épületeket. Hozzáteszik: a rendőrök kizárólag a szükséges ideig térdepeltettek, azonban a gyermekekkel és az idős emberekkel nem tették ezt.

A közleményben az áll, hogy az intézkedő rendőrök két körözött embert kerestek, egyikük halált okozó testi sértés, míg másikuk rablás és más súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható megalapozottan.

Hozzáfűzik: “a bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk tették szükségessé a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket.”

A két körözött embert továbbra is keresi a BRFK.