A közigazgatási hivatalok átszervezésével kapcsolatban alkotmányjogászoktól kért állásfoglalást a parlament alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke – írja a Magyar Hírlap hétfői számában. Csiha Judit azt közölte, a testület augusztus végén ül össze.

A legfontosabb kérdés, hogy a közigazgatási hivatalok átszervezésekor elég-e a jelenlegi kormányrendelet, vagy magasabb szintű szabályozásra van szükség. A parlamenti bizottság arra is választ kíván kapni, törvényi szabályozás esetén egyszerű, vagy kétharmados többség kell-e a módosításokhoz.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint akár jogi következményei is lehetnek a rendezetlen állapotnak, így az Alkotmánybíróság akár visszamenőleg is megsemmisítheti a regionális közigazgatási hivatalok által hozott döntéseket.

A Fidesz már másodszor fordult az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontja szerint a megyei közigazgatási hivatalok regionális szintűvé alakításához sem egyszerű parlamenti többség, sem pedig kormányrendelet nem elegendő.

A taláros testület korábban már megsemmisítette az egyszerű többséggel meghozott törvényt, a kormány ekkor rendeletet adott ki. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Répássy Róbert úgy tudja, az újabb döntés ősszel várható.