Sziget 2008 - könnyűzene és nehéz témák, ombudsmanra hangolva

2008.08.12. MTI

Hagyomány, hogy a Szigetre az Országgyűlési Biztosok Hivatala is kiköltözik, és nem csak azért, hogy meghallgassa a fiatalok állampolgári panaszait. A szigetlakóknak és a napi látogatóknak "hangszerelt" programokat szerveznek, legtöbbször a Civil Szigeten felvert ombuc-sátorban, olykor pedig a Civil Színpadon.

A Gyorsító sáv, leálló sáv című pódiumbeszélgetés például a parkolás viszontagságairól, a zéró toleranciáról, az objektív felelősségről és más közlekedési újításokról szól. A Nagy testvér szemmel tart? programon az a kérdés, hogy vajon a térfigyelő kamerák divatjával elvész-e magánszféránk egy darabja, vagy csökkethető-e vele a bűnözés, netán az csak átterelődik a "kameramentes" környékekre?

Gyülekező? Oszolj! Az elmúlt hónapok tüntetései és ellentüntetései, az ott történtek nyomán beszélgetés lesz az ombudsmanok sátrában a gyülekezési jog gyakorlásának feltételeiről, érvényesüléséről és a "tömegkezelés" járókelőket is érintő kérdéseiről. Hogyan szervezhető tüntetés, mitől lesz valaki résztvevő vagy csak bámészkodó és mire kell számítani a tömegoszlatáskor? A rendőrök mellett a hallgatóság is szót kap az ombudsman hivatalának programján.

Az életkezdő fiataloknak szól a Kölcsönök-kamatok- költségek-kockázatok című információs rendezvény. A vendégek arról beszélnek, milyen buktatókra számítson az, aki hitelt vesz fel, például az első lakásra.

Életre szóló bélyeg, vagy az újrakezdés lehetősége? A "Bűn és bűnhődés" programban a fiatalkorúak bűncselekményeiről, azok várható következményeiről, a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézetében tapasztalható körülményekről hallhatnak a résztvevők, és arról is, hogy ha letöltötte a büntetését, milyen eséllyel "lép vissza" a fiatal a börtönből a társadalomba.

A témákról, az időpontokról, a helyszínről a Szigeten a tájékoztató táblákon, vagy az Interneten a www.obh.hu oldalon is lehet informálódni. És aki odatalál az ombuc-sátorhoz, felmérheti, mennyire ismeri az állampolgár-párti biztos munkáját. Biztos, ami biztos, az ombudsman-totó kitöltését nyeremények is ösztönzik a Civil Szigeten.