Külön törvény kellene a családon belüli erőszak ellen a NANE szerint

2008.08.14. MTI

Önálló törvényre lenne szükség a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében Magyarországon - mondta Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa csütörtökön.

Külföldi tapasztalatok alapján önálló törvényre van szükség, amely figyelembe veszi a családon belüli és a nők elleni erőszak sajátosságait. A jogszabálynak figyelembe kellene vennie, hogy folyamatban lévő bűncselekményről van szó, az áldozatok kiszolgáltatottak, a sértettek túlnyomó többsége nő, a bántalmazók túlnyomó többsége férfi - közölte Tóth Györgyi a Civil Szigeten felállított NANE-sátornál.

"Egy lépést előre, egy lépést hátra" - a szakértő szerint ez jellemzi az eddig megtett politikai döntéseket. Mint mondta, az elfogadott távoltartási törvény nem éri el a célját, s nem hatékony a zaklatásról szóló, ez év elejétől hatályos jogszabály-módosítás sem. Sok törvény csak arra jó, hogy fel lehessen mutatni a nemzetközi szervezeteknek és ezzel ki lehessen pipálni egy feladatot - tette hozzá.

Tóth Györgyi kiemelte: a törvények szerint ma is tilos valakinek a feleségét vagy az élettársát "pépesre vernie". A jogszabályok alkalmazói mégis másként ítélik meg, ha egy idegent bántalmaz valaki, mintha a házastársát. A rendőrségen ma is sokszor azt mondják a bántalmazott feleségeknek, hogy csak akkor tudnak foglalkozni az ügyükkel, ha már "vér folyik".

A régió országaihoz viszonyítva is lemaradt Magyarország a kérdés rendezésében - húzta alá.

Úgy látja, rövid távon kicsi az esély arra, hogy megszülessen egy önálló törvény, középtávon azonban már reális esély van erre. Ehhez azonban gyökeres változásokra van szükség, a társadalmi gondolkodásnak kell megváltoznia. Ha a szemlélet nem változik, akkor az új törvények sem érnek semmit - hangsúlyozta a szakértő.

Becslések szerint a lakosság 20-50 százalékát érinti a családon belüli erőszak világszerte. Magyarországon erről a legutóbb tíz éve készült felmérés. Ebből az derült ki, hogy minden ötödik nő részese erőszakos párkapcsolatnak, de a legoptimistább becslések szerint is legalább a nők tíz százaléka érintett - közölte a NANE Egyesület munkatársa.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
CIVIL SZERVEZETEK
TÖRVÉNYHOZÁS